Galaxis testvérek Bereniké Hajában - NGC 4725, NGC 4747 és NGC 4712

Tipp: Kattintson a képre a teljes felbontású változatért. A nagy képet az egérrel lehet mozgatni.

Három szembetűnő galaxis látható a képen: az NGC 4725 az egykarú szuperóriás, az NGC 4747 az óriás szomszédja és az NGC 4712 ami ötször távolabb van tőlünk mint a másik kettő.

Egykarú különleges galaxis: NGC 4725

NGC 4725Az NGC 4725 a legnagyobb galaxis a képen, egy küllős spirálgalaxis, körülbelül 40 millió fényév távolságra a Földtől, a Bereniké Haja (Coma Berenices) csillagkép irányában. Aktív galaxismagja van, ami azt jelenti, hogy a mag a megszokottnál sokkal fényesebb. Ezt a jelenséget valószínűleg a galaxis középpontjában található szupermasszív fekete lyuk körül keringő akkréciós korong okozza. Az NGC 4725-öt kettes típusú Seyfert galaxisként tartják számon, mert magjának spektrumában erősen ionizált gázok színképvonalai látszanak. Az akkréciós korongba zuhanó anyag nyomása megnő, hőmérséklete olyannyira megemelkedik, hogy UV és röntgen tartományban sugároz. Ez a sugárzás gerjeszti aztán a mag körüli gázokat.

A mag körül két küllűt is azonosítottak, melyek egymástól függetlenül keringenek. Valószínűleg ezek a külők juttatják a gázokat a galaxis magjának közelébe. A galaxis középső területeit egy feltűnő, kékes színben ragyogó gyűrű veszi körül. A kék fény fiatal csillagokból származik, egy közelmúltban lejátszódó intenzív csillagkeletkezésre utalva. A kéken fénylő gyűrűn belül a galaxis magvidéke és a küllők inkább sárgás árnyalatúak, mert azokat idősebb csillagok alkotják.

Bár a legtöbb spirálgalaxisnak kettő vagy több karja van, az NGC 4725 csak egy karral rendelkezik, ami a központi területeket körülvevő gyűrűből indul. Mindezen szerkezeti sajátosságokat figyelembe véve a galaxis De Vaucouleurs rendszer szerinti besorolása SAB(r)ab pec.

NGC 4747NGC 4747

A másik feltűnő galaxis a kép alsó részén az NGC 4747. Nagyjából 45 millió fényév távolságával kicsit messzebb van mint az NGC 4725. Éléről látszó spirálgalaxis, mely körül vastag porsávok találhatók, és néhány ár-apály keltette nyúlványa is megfigyelhető. Ezek a jellemzői jól megfigyelhetők a nagyított képen.

Az NGC 4747 nyúlványainak iránya az NGC 4725 gravitációs hatására vezethető vissza, erősen valószínűsítve hogy a két galaxis között gravitációs kölcsönhatás működik. Ez a kölcsönhatás lehet a felelős azért is, hogy az NGC 4725 csupán egyetlen karral rendelkezik.

Az NGC 4747 magvidéke az ott található idős csillagoknak köszönhetően sárgás színű, míg spirálkarjai kék színűek, hasonlóan a szomszédjában található óriásglaxishoz.

A nagyított kép bal alsó sarkához közel egy igen távoli galaxishalmaz is megfigyelhető. Távolságuk körülbelül 2 milliárd fényév. Galaxisai nagy sebességgel látszanak távolodni tőlünk, aminek következtében fényük eltolódik a vörös hullámhosszak irányába.

NGC 4712NGC 4712

Az NGC 4712 távolabb helyezkedik el az NGC 4725 és NGC 4747 galaxisokhoz képest. Távolsága körülbelül 200 millió fényév a Földtől, nagyjából ötször távolabb van mint a másik két galaxis, de csak egy tizede az NGC 4747 nagyításán látható távoli galaxishalmaz távolságának.

Nagy távolsága ellenére a galaxis szerkezete jól megfigyelhető a képen. Sárgás színű központi régióval rendelkezik, amit sötét porsávok szabdalnak, és ami körül kéken ragyogó spirálkarok keringenek.

A fiatal és öreg csillagok eloszlása a galaxisban hasonló mint a másik két galaxis esetében: öreg csillagok a mag körül, fiatal csillagok a külső régiókban.

Hozzászólások

Megint nagyon jó lett.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés segít eldönteni hogy ön valódi felhasználó-e, és így kiszűrni a kéretlen reklámokat.